Spreekpunten minister Schouten bij de opening van Vlaggetjesdag

Omschrijving

Spreekpunten voor minister Schouten (LNV) bij de opening van Vlaggetjesdag op Scheveningen, 16 juni 2018.

Verantwoordelijke Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Thema Landbouw, visserij, voedselkwaliteit
Documentsoort Toespraak
Publicatiedatum 16-06-2018
Documentdatum 16-06-2018
Onderwerp Visserij

Goedemorgen allemaal, haringliefhebbers en andere visvrienden.

Wat fijn dat ik ben uitgenodigd om vanochtend mee te doen met deze opening van Vlaggetjesdag!

Telkens als ik in Scheveningen kom, zie ik hoe het hier mooier en drukker wordt. Scheveningen groeit en bloeit. En dit jaar is het natuurlijk helemaal feest.

Dat hebben we allemaal aan uw Scheveningse voorouder Jacob Pronk te danken. Hij was om te beginnen een vurig Oranjeman. Jacob Pronk heeft er alles aan gedaan om prins Willem na de Franse tijd binnen te halen in Nederland. Dat heeft u 5 jaar geleden hier groots gevierd.

Maar Pronk bouwde ook, 200 jaar geleden, het eerste badhuis. Dat was het begin van Scheveningen als toeristenoord.

Het toerisme groeit en bloeit. Het komt vanaf de boulevard steeds meer deze kant op, de kant van de haven. Dat is mooi, want zo ervaren de toeristen meer van de visserijcultuur. Vooral voor de Duitse gasten is het goed om te zien dat Scheveningen vanouds vooral een vissersplaats is. Duitsland is al sinds de Gouden Eeuw een grote afzetmarkt voor haring. Toeristen mogen weten dat in Scheveningen hard wordt gewerkt door mensen die met de zee zijn opgegroeid.

Ook met de haring gaat het goed. In de 1e plaats omdat de visserij verantwoord is. De haringvissers waren er vroeg bij om het keurmerk voor duurzaam gevangen vis binnen te slepen. Er wordt niet méér gevangen dan de zee kan bieden. Zodat de haringstand geen gevaar loopt.

Het gaat ook goed omdat het nog steeds een populaire vis is. In heel Nederland kom je haringverkopers tegen. Niet alleen in Scheveningen en Katwijk, ook ver weg in Maastricht, Almelo en Groningen.

Visliefhebbers,

Je kunt een maatje eten mét een uitje, dat is op z’n Amsterdams. Geeft u er mij vandaag maar een op zijn Schevenings, dat is zónder uitje, want in zee zwemmen ook zonder ui. En laten we er allemaal weer naar hartenlust van genieten.

Ik feliciteer de visserijsector van Scheveningen met het nieuwe seizoen en wens u allemaal een heel feestelijke dag!

Publicaties