Toespraak ministerHoekstra bij uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan Martin Evers

Omschrijving

Toespraak van minister  Hoekstra (BZ) bij uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan Martin Evers, 3 juni 2023.

Verantwoordelijke Ministerie van Buitenlandse Zaken
Thema
  • Veiligheid
  • Defensie
Documentsoort Toespraak
Publicatiedatum 03-06-2023
Documentdatum 03-06-2023
Onderwerp
  • Veiligheidsregio's en crisisbeheersing
  • Defensiepersoneel

Dames en heren,

Ik verontschuldig mij dat ik nogmaals het woord neem. Dat doe ik zeker niet om u hier vast te houden. Nee, ik wil graag kort iets zeggen over een bijzondere man, die al ruim drie decennia als brandweerofficier werkt, en die tot voor kort 35 jaar gediend heeft als reserve officier bij de krijgsmacht.

Hij is al meer dan 11 jaar actief binnen USAR, bij het dagelijks managen van de organisatie en tijdens de uitzendingen. En hij zet zich al meer dan 10 jaar in werkgroepen van de VN, om internationaal een bijdrage te leveren aan de samenwerking en kwaliteit van wereldwijde USAR reddingsteams.

Ik heb het over Martin Evers. Graag vraag ik Martin en zijn familie op het podium te komen.

Martin, al op heel jonge leeftijd wist jij al wat je wilde doen met je leven: bij de brandweer om mensen te redden. Je zocht en deed er bewust de juiste vooropleidingen voor, en meldde je in 1986 aan bij de Beroeps Brandweerofficiersopleiding. Na je afstuderen ging je aan de slag in Den Haag, waar je al meer dan 35 jaar lang verschillende functies vervult.

Je staat dag en nacht klaar, draait je piketdiensten, en blijft onafgebroken inzetbaar. Om de regionaal commandant te citeren: ‘nooit is er een periode geweest dat je niet aan de “pieper” hebt gehangen.’

In deze periode ben je bij honderden situaties betrokken geweest, waarbij je leiding hebt gegeven aan een aantal memorabele inzetten. Zoals de brand in De Passage, vroeg in je carrière, de scheepsbrand in de Schevenings Haven in 2014, en de vuurregen in Scheveningen tijdens de jaarwisseling een paar jaar geleden.

Collega’s noemen ook je inzet voor gevallen brandweermensen. Je ondersteunt korpsen, families en uitvaarten van overleden collega’s. Je zorgt ervoor dat collega’s uit je eigen korps altijd worden herdacht, en staat persoonlijk in contact met hun nabestaanden, ook als zij lang voor je eigen dienst zijn omgekomen. Vanuit diezelfde rol droeg je bij aan de totstandkoming van het Nationaal Brandweermonument in Schaarsbergen.

Met diezelfde betrokkenheid, en dat oog voor detail heb je geholpen om het USAR-team naar zijn huidige niveau te tillen. Collega’s bij de USAR roemen je tomeloze inzet, essentiële bijdrage en vele internationale activiteiten.

Ik citeer uit een ondersteuningsbrief voor deze onderscheiding: jouw ‘bijdrage aan de internationale humanitaire hulpverlening en reddingswerk is wat er normaliter verwacht kan worden van meerdere personen.’

Dat is wat de mensen die met je werken over je zeggen.

Beste Martin,

Vanwege je inzet voor de brandweer, de veiligheidsregio Haaglanden, als reserveofficier bij de Krijgsmacht en voor al je werk bij USAR en INSARAG, ben je voorgedragen voor een Koninklijke Onderscheiding.

Het is mij dan ook een genoegen dat ik je mag mededelen dat het Zijne Majesteit, Koning Willem-Alexander heeft behaagd jou, Martin Evers, te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, met de Zwaarden.

Publicaties