Toespraak minister Van Engelshoven bij opening van Grensland College, in Winterswijk

Omschrijving

Minister Van Engelshoven (OCW) sprak bij de opening van het Grensland College, op 2 september 2021, in Winterswijk.

Verantwoordelijke Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Thema
  • Beroepsonderwijs
  • Hoger onderwijs
Documentsoort Toespraak
Publicatiedatum 02-09-2021
Documentdatum 02-09-2021
Onderwerp Middelbaar beroepsonderwijs (mbo)

Beste mensen,

Flink wat Nederlanders wonen niet in een grensstreek als de uwe. Ze weten niet wat ze missen.

Vraag je ze op de kaart wat ze naast Winterswijk zien liggen, dan zeggen 9 van de 10: ‘Duitsland’.

Dat klopt natuurlijk ook.

Toch zullen weinigen écht op de hoogte zijn van wat uw grensstreek te bieden heeft. De gemiddelde ‘Hollander’ zal niet bekend zijn met Kasteel Anholt, de kerstmarkten in de regio, Rose Biketown in Bocholt, of gewoon zoiets alledaags als de bakker in Suderwick. Waar die heerlijke kuchen van zojuist vandaan komt.  

De kans dat iemand ‘het Grensland College’ zou zeggen is nu ook nog klein. Maar daar gaat de komende jaren verandering in komen.

Het eerste fysieke bewijs van uw samenwerking is hier, in Winterswijk. Aan deze kant van de grens. Maar wie weet wat de toekomst nog brengt. Vanuit hier zijn overheden, onderwijs en werkgevers uit de Achterhoek en Kreis Borken op een unieke manier verbonden.

Uw start is veelbelovend. En er liggen hier de komende jaren grote kansen. Voor iedereen die door wil leren, maar ook voor bedrijven op zoek naar gemotiveerde mensen die een stapje verder willen in hun loopbaan.

Vanaf nu is er hier, in Winterswijk, een drempel tussen mbo en hbo verdwenen. Want je kunt hier nu een associate degree halen – wat ik persoonlijk 1 van de mooiste diploma’s in ons onderwijs vind.

Er zijn namelijk hartstikke veel mensen die best verder willen studeren, maar er gewoon niet toe komen. Vanwege de levensfase waar ze in zitten, bijvoorbeeld.

Met een gezin en financiële verplichtingen, lijkt het soms niet te kunnen. Of is voltijds studeren gewoon te veel.

Op zo’n moment is de associate degree een hele welkome manier van jezelf verder ontwikkelen.
Je kunt dan echt een volgende stap zetten en je leven een nieuwe wending geven.

U voorziet dus in een belangrijke behoefte. Niet alleen voor mensen die vooruit willen, maar ook voor bedrijven in de regio. Er bloeit hier een prachtige samenwerking tussen ondernemers, onderwijsinstellingen van verschillende niveaus en overheden die graag met elkaar zaken doen.

Dit is niet zomaar een onderwijsplatform. Nee, wat u hier doet is in alle opzichten een product van samenwerking tussen het middelbaar- en hoger beroepsonderwijs, bedrijven en overheden. En dat blijft het ook in de uitvoering. Met docenten uit het werkveld voor de klas. En onderwijs op locatie bij de werkgever.

Het zijn belangrijke ingrediënten om hier samen een succesverhaal te schrijven. Maar u voegt hier nog iets unieks aan toe. U bent namelijk buren die ieder hun eigen taal spreken, maar elkaar toch probleemloos verstaan. In woord en daad.

Zo worden hier 2 nationale regio’s 1 internationaal geheel. En daarmee dubbel zo interessant.

Driedubbel, eigenlijk. Want u lost met het Grensland College straks in 1 keer minstens 3 beloften in:

  • die van internationalisering van het onderwijs,
  • die van de Regio Deal,
  • én van Euregionale samenwerking.


Met het Grensland College bewijst u aan collega-mbo’s en hogescholen in ons land, en aan onze onderwijscollega’s bij de oosterburen, dat zelfs een landsgrens geen belemmering is om het onderwijs te verzorgen waar behoefte aan is. Dat wordt de komende dagen natuurlijk prachtig uitgemeten in de lokale en regionale pers – zodat niemand er meer omheen kan.

Laat het zeker ook de jonge starters die ooit de grensstreek verlieten maar weten: de ingrediënten voor een gelukkige terugkeer zijn er allemaal.

Beste mensen,

Ik spreek straks een aantal studenten en docenten, en vermoed bij iedereen veel enthousiasme om aan de slag te gaan.

Nogmaals mijn grote waardering voor wat u hier met z’n allen voor elkaar heeft gekregen. Als je zoals u, letterlijk grenzen wegdenkt – dan gaat er een wereld voor je open.

En ik vind het heel erg mooi dat u het gewoon bent gaan dóen. Groot denken, maar geen grote praatjes. Beginnen met 1 associate degree.

Goed werk leveren, en straks rustig uitbouwen. Mogelijk ook op andere locaties. Terwijl u altijd in gedachten houdt: waar heeft onze regio behoefte aan?

Zo bent u ook inspiratie voor talloze andere regio’s in onze landen die graag nieuwe samenwerkingen willen aangaan. 

Hopelijk verleidt uw voorbeeld ook nóg meer werkgevers om hun personeel de kans te bieden om een opleiding te volgen. Zodat mensen steeds beter geschoold worden. Niet alleen om nú het werk te doen, maar ook voor de nabije en verdere toekomst.

Vanuit het ministerie blijven we uw samenwerking dan ook met veel interesse volgen. Ik ben heel benieuwd naar de verdere plannen en prestaties van het Grensland College.

Dank u wel.

Publicaties