Toespraak van minister Schouten bij Boerenmanifestatie #Agractie 1

Omschrijving

Toespraak van minister Schouten bij de Boerenmanifestatie #Agractie op 1 oktober 2019 in Den Haag.

Verantwoordelijke Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Thema
  • Landbouw, visserij, voedselkwaliteit
  • Landbouw, visserij, voedselkwaliteit
Documentsoort Toespraak
Publicatiedatum 01-10-2019
Documentdatum 01-10-2019
Onderwerp
  • Landbouw en tuinbouw
  • Veehouderij

Wat een enorme opkomst, Nederland kan niet meer om jullie heen.

Julie zijn hier om je laten horen. En ik ben hier om naar jullie te luisteren en jullie een hart onder de riem te steken.

Laat ik beginnen bij waardering, want die ontbreekt te vaak.

Er wordt vaak over jullie gesproken. Ik wil in gesprek met jullie. Want jullie zijn degenen die ervoor zorgen dat wij dagelijks te eten krijgen. Ik zie hoe jullie op die akkers, in die kas, in die stal, op die kotter, daar iedere dag weer keihard voor werken.

Uit eigen ervaring weet ik hoe het is om hard te werken op een boerderij, wat niet altijd makkelijk is. Je bent van het weer afhankelijk, te droog of te nat. Jullie weten als geen ander welke onzekerheden er zijn. Jullie weten hoe het is om met onzekerheden te leven. Maar tegelijkertijd weet ik ook dat het mooiste beroep is dat je kunt uitoefenen.

Ik ben het met jullie eens dat jullie daar meer waardering voor moeten krijgen. Waardering van de samenleving, van de overheid, van de politiek. Daar wil ik mij als minister van en voor de boeren, samen met jullie, hard voor maken. Te vaak hebben jullie te maken met lage prijzen voor kwalitatief hoogwaardige producten. De positie van jullie als boer, daar maak ik mij iedere dag sterk voor.

Maar dat is niet de enige reden dat jullie hier zo massaal naar Den Haag zijn gekomen. Jullie hebben ook andere zorgen, daar heeft Bart zojuist al over verteld. Jullie zijn bezorgd over jullie toekomst.

De Nederlandse landbouw is altijd in ontwikkeling geweest. Jullie als opvolgers doen het al anders dan de vorige generatie. Dat is de geschiedenis van onze landbouw en dat is ook de kracht er van. En dat zal altijd blijven.

En die geschiedenis heeft bewezen dat jullie daarmee om kunnen gaan. En daarmee zorgen jullie ervoor dat onze landbouw er wereldwijd goed opstaat. Daar ben ik trots op, en daar mogen jullie trots op zijn.   

De Nederlandse landbouw is in transitie. Daarbij staan voor mij een aantal uitgangspunten centraal.

We doen het samen, jullie moeten er een goede boterham mee kunnen verdienen en we werken aan een sterke en duurzame landbouw die oog heeft voor op een gezonde omgeving. En wat mij betreft koploper in de wereld blijft.

Ieder gebied heeft een eigen oplossing nodig. En voorzover ik dat kan, wil ik jullie daar vandaag ook duidelijkheid over geven.

Mijn uitgangspunt is dat boeren die willen blijven boeren, en hun bedrijf over willen geven aan hun zonen en dochters, dat daar ruimte voor blijft. En we jullie gaan helpen om klaar te zijn voor de toekomst. En zo lang dat ik minister van landbouw ben, betekent dat er wat mij betreft geen gedwongen halvering van de veestapel komt.

Tot slot, jullie zijn met velen hier naar toe gekomen, niet ongezien gebleven, jullie hebben wat jullie laten horen. En wat mij betreft blijven jullie dat doen.

Ik zie vandaag als een nieuw begin van onze samenwerking. Dan zullen we het niet altijd over alles met elkaar eens worden, dat geeft niet, maar het belangrijkste is: We zullen ons niet uit elkaar laten spelen.

Ik wil jullie bedanken voor jullie komst naar Den Haag, wens jullie een goede dag en een veilige reis naar huis.

Ik ga zo weer verder met mijn werk voor een sterke en duurzame landbouw die gewaardeerd wordt.

Publicaties